Hvad er Amazon egentligt?

Amazon-Logo

Del dette post:

Jeg oplever ofte, at kunder, venner, familie og bekendte alle “godt ved, hvad Amazon er” uden, de faktisk ved, hvad Amazon er.

Mange danskere har den opfattelse, at Amazon er ligesom eBay og/eller Alibaba, hvilket det principielt også er, begge ting, uden kun at være det. Du kan også få brugte ting på deres hjemmeside, ja, der kan også fines billige Kina produkter, ja, men Amazon er langt fra blot det. 

Denne artikel er til for dem, der “godt ved, hvad Amazon er” eller de, der blot ønsker mere viden om, hvad fanden Amazon egentligt er.

Internettet vokser med årlige vækstrater på 2300%

I 1993 vælger en i dag ikonisk skaldet mand ved navn Jeff Bezos at opsige hans ellers gode Wall Street job hos en stor Hedgefond, da han opdager, at internettet har nogle enorme vækstrater. Brugen af internettet blev øget med 2300% årligt, og måtte kunne udnyttes på en eller anden måde. Dette inspirerede Bezos til i 1994 at grundlægge Amazon.

Jeff Bezos der grundlagde Amazon.com
Jeff Bezos der grundlagde Amazon.com.

Bøger var verdens største produktkategori, og det var dengang komplekst at finde en fysisk butik med så stort sortiment, der modsat ville kunne tilbydes på internettet. Til trods for, at Amazon kun havde 2.000 bøger på deres fysiske lager, da hjemmesiden i 1995 gik live, tilbød den dengang selvproklameret største boghandler i verdenen over 1 mio. bogtitler, hvoraf de mange titler, der ikke var på lager, blev bestilt hos engroshandlere, distributører og forskellige forlag efter behov – det var rimeligt smart.

Det var starten på Amazon, der i 1998 ekspanderede deres produktsortiment og nu også tilbød computerspil og musik. I dag kaldes Amazon også ”The Everything Store”, og fungerer som verdens største netbutik med et produktsortiment på over 353 mio. produkter og et gennemsnitligt salg på 4000+ ordre pr. minut bare i USA.

Hemmeligheden bag Amazons succes

Fra Day One har hr. Bezos tænkt slutbrugeren ind som absolut første prioritet, og gør det stadig den dag i dag. Glade og tilfredse kunder er forretningens helt centrale kerneværdi, der automatisk generer en god kunde cyklus, som kan lyde nogenlunde sådanne: En glad kunde = tilbagevendende kunde = god omtale = nye kunder.

For at efterleve ønsket om den glade kunde, har Amazon med tiden gjort flere forskellige tiltag som f.eks. deres hurtige leverance, fulde 30 dages returret og en service som Amazon Prime. 

Amazon Prime er et månedligt abonnement til 9,99€ svarende til omtrent 80 kr., der bl.a. udløser gratis fragt på produkter, der er krediteret med et Prime-badge. Udover gratis fragt udløser Prime også nogle af følgende feauteres:

 • Amazon Video og Music: To ”milde” versioner af henholdsvis Netflix og Spotify.
 • Amazon Now: Bestemte produkter, der kan leveres indenfor 2 timer.
 • Amazon Pantry: Er ”low-priced” rutinepræget og essentielle dagligdagsvarer som f.eks. et rør Pringles chips og 1L mælk.
 • Amazon Fresh: Kun for inviteret Prime medlemmer, og fungerer lidt som din lokale købmand med friske og lokale produkter.
 • Amazon Key: Gør det muligt at få leveret pakker i hjemmet, din bil eller garage, trods du ikke er tilstede.
 • Amazon Prime Day: Fungerer ligesom Black Friday, altså en dag fyldt med tilbud, men kun for Prime medlemmer.
 • Amazon Wardrobe: En nyere feature som tilbyder at bestille op til 8 stykker tøj, prøve det på og så returnere de stykker, man ikke ønsker.
 • Twitch Prime: Giver gratis computerspil, loot-boxes, skins, gratis Twitch Channel abonnement og andre gaming relaterede fordele.

Ooog med tiden vil der med sikkerhed tilføjes endnu flere fordele for Prime medlemmer.

I verden er der over 100 mio. Prime medlemmer, i USA har over halvdelen af hver husholdning et Prime medlem, og i Tyskland bruger hver tredje af alle Amazon brugere Prime, så der er noget om det Prime.

Amazon er i dag langt fra kun den internetbutik, de fleste kender til

Udover at være verdens største netbutik, så har Amazon også gang i meget meget andet! I juni 2003 udvider virksomheden deres produktpalette af ydelser, og grundlægger Amazon Web Services (AWS).

AWS udbyder såkaldte ”Cloud Services”, som kortfortalt betyder, at man lagrer ens filer og dokumenter online og ikke på harddisken – tænkt på det som Dropbox. Her dominerer Amazon nu også markedet over en spiller som Microsoft, og AWS er i dag, ved siden af deres detailhandel, er en af virksomhedens største indtægtskildere.

Foruden AWS har virksomheden fragtflyselskabet Amazon Air til at fragte Amazon pakker, A9.com som står bag Amazons søgealgoritme, Alexa Internet analyserer web trafik (samme navn som deres virtuelle assistent, ja), Whole Foods Market er et supermarked, der sælger organiske, økologiske og naturlige produkter, Ring laver smart-home sikkerhedsenheder såsom overvågningskameraer og listen forsætter… Ifølge Google har Amazon i alt 163 datterselskaber. 

Billedet nedenfor beskriver meget godt, hvordan Amazon i dag ”Er i krig med alle”:

Amazon er i "krig" med alle
(C) Finshots

Okay, hvor stor er Amazon så egentlig?

Mange ved nok godt, at Amazon er af en rimelig størrelse, men for at pensle det mere ud, har jeg listet lidt tal, der giver et bedre indblik i, hvad det vil sige at være verdens 4 mest værdifulde virksomhed i slut januar 2020:

 • Først og fremmest har Jeff Bezos været verdens rigeste mand, og bliver det formentligt igen. Udtrykker meget godt, hvem manden bag Amazon er
 • Trods Amazon endnu ikke er i Danmark, er det den 2. største netbutik
 • Markedsandele af onlinehandlen i udvalgte lande:
  • Har ca. 50% markedsandele i USA
  • Dominerer omtrent 50% af den tyske onlinehandel
  • Har i England omkring 30% af onlinehandlen
  • I Frankrig cirka 20% markedsandele
  • Er lige begyndt at tilbyde andre produkter end bøger i Holland også, så bliver spændende at se, hvor mange markedsandele de kan tage fra deres nuværende største konkurrent, bol.com
 • Produktkataloget indeholder over 353 mio. produkter:
  • Der findes over 64 mio. produkter i kategorien ”Home and Kitchen”
  • Mere end 33 mio. produkter under ”Clothing, shoes and jewelry”
  • I kategorien “Tools and Home improvement” findes over 11 mio. produkter
  • Kategorien “Electronics” indeholder de produkter, der oftest er købt
 • Har mere end 288 millioner kvadratmeter lager, kontorer, detailforretninger og datacentre
 • Er verdens tredje største annonceplatform kun overgået af Facebook og Google
 • 66% af alle US kunder starter deres produktsøgning på Amazon mod blot 20% på Google

Så hvornår kommer Amazon til Danmark??

Der ingen officielle udmeldinger fra Amazon om, at de overhovedet kommer til Danmark så at sige, at Amazon ikke kommer til Danmark, er lige så faktuelt korrekt, som at sige virksomheden indtager Danmark.

MEN når det så er sagt, er der flere ting, der indikerer, at Amazon er på vej til norden også. De bygger i øjeblikket et 62.000 kvadratmeter stort logistikcenter i Flensborg, der meget nemt kunne agere som et logistisk sendepunkt for pakker til Danmark og resten af norden.

Så har Amazon rakt ud efter translatører, der kan oversætte tekste fra både engelsk og tysk til svensk. I Sverige har der også floret rygter om et lager i Skåne, hvilket også kunne blive et centrallager for hele Norden.

Og ja, selvfølgeligt tror jeg også på, at det blot er spørgsmål om tid før, at giganten banker på her i Danmark også, og mit Prime medlemskab endeligt kan tages ordenligt i brug igen. Men tror dog først, at vi får Amazon at se i Sverige før, at giganten kommer til Danmark.

Kontakt os i dag for at komme i gang med verdens største netbutik, Amazon: https://agenturium.com/kontakt-os/

(Kildeanvisninger findes på alt der er skrevet, men er bevidst undladt)

Tilmed dig vores nyhedsbrev

Bliv opdateret på seneste nyt om Amazon og Agenturium

Lyst til at høre, hvad vi kan tilbyde jer?

Send os en besked og hør, hvordan vi kan hjælpe.

Notater på en blok med kaffekop i baggrunden